Materials interessants per a infants I: la Taula corba!

Aquesta setmana ha arribat a l’espai de criança compartida Lo Niu un nou material. Les famílies estem il·lusionades de veure gaudir els nostres infants amb aquest, és cert que algunes de les acompanyants també l’hem explorat jugant i reconnectant en aquesta nena o nen interior que tots portem a dins i que és tant sa visitar de tant en tant.

Aquest nou material és la Taula corba de Ocamora

fullsizerender-jpg-3

A nosaltres ens fascina d’ençà que la vam descobrir!  La taula està feta amb materials ecològics, que és molt important per a totes natros, els nostres infants i el projecte, ja que manté la coherència i essència del Niu de respecte cap a les persones i cap al món.

img_9534-jpg

La idea és simple: una taula corba, mimada amb cantons redons i envernissada amb amor  per la gent de Ocamora, de tacte suau i agradable. Cada taula és única, feta a mà i artesanalment. Els artesans de Ocamora et deixen triar la matèria prima que vols per a la teua taula, treballen en diferentes fustes, la nostra és de fusta de faig.

fullsizerender-jpg-2

El dia que es va estrenar la taula al Niu vam observar la versalitat que té, els nostres menuts i menudes van trobar-li mil i una possibilitats. Tant per a fer psicmocricitat grossa, pujant a sobre a quatre grapes, de peu, baixant per ella com si fos un tobogant, fent equilibris drets, asseguts fent un tren, o dormint com si fos una hamaca, no van parar de crear moviment amb ella! També la van adquirir com un material més de joc combinant-la amb altres materials, la fan servir de pont, tirant cotxets o altres materials a dale seu, de llit…és genial observar com la seua imaginació pot anar més enllà amb un material poc estructurat.

fullsizerender-jpg-1

Els infants més grans, més opcions li van trobar, alguns es van amagar baix la taula i van observar que si la tombaven el material es construia diferent i els oferia noves possibilitats que no van tardar en començar a explorar, van pujar buscant l’equilibri, notant el balanceig, primer assegudes i un cop segures, de peu, la gran importància de trobar l’equilibri mitjaçant el seu pròpi cos i no en res extern, la clau de la vida, vivenciat en un joc no estructurat.

img_9539-jpg

Finalment algunes han coordinat el joc no estructurat de la taula corba amb l’arc iris de metodologia waldorf.

fullsizerender

Sabem molt bé l’important que és el balanceig per al desenvolupament del sistema d’equilibri en els infants, noves investigacions han demostrat l’importància d’aquests com estímul del sistema nerviós.

img_9445

I en cada material sorgeixen possibilitats de relació entre ells, de compartir quan ho volen fer, i ampliar la mirada i vivència del joc, això com treballar la pasiciència mitjançant els torns quan hem d’esperar a que un amic o amiga acabe.

Estem encantades amb la nova adquisició!!!!

I aprofitant que parlem de materials i projectes respectuosos i d’educació viva com Lo Niu. Volem recordar que dur el nom d’una certa metodologia o tenir una sèrie de materials,  pot no significar res, si no hi ha professiols formats en aquestes metodologies específiques,   adults acompanyant des del respecte, en pocs infants per assegurar sostenir emocionalment a totes i consciència. Ha d’haver adults que s’han mirat a dins, que han desaprès per després reaprendre i famílies entregades, parlem d’una nova consciència, una forma de vida i una manera d’entendre els processos dels nostres petits i petites i de les seves famílies, un nou paradigma que entre totes hem de cuidar i respectar; però que moltes vegades “les modes” i l’interès per lucrar-se pot arribar a trencar la màgia i la veritable essència d’aquests projectes on són les famílies les protagonistes, qui creen l’espai, qui s’autogestionen per fer-lo créixer, qui s’associenen per viure un altre tipus de criança i compartir-la amb la petita tribu, i el més important de tot qui és responsabilitza de l’educació dels seus fills i filles.

Salut i vivències respectueuses,

 

Deixa un comentari